Organiseer een MFO COPD in jouw buurt: BAF ondersteunt je bij de organisatie ervan!

ADEM
17 april 2024
Sinds 1 april krijgen apothekers een vergoeding voor de tijd en energie die ze stoppen in de begeleidingsgesprekken rond het ‘Goed Gebruik van Geneesmiddelen’ bij COPD-patiënten in hun apotheek. In aanloop naar deze beslissing lanceerden wij het project ADEM in samenwerking met KU Leuven, Zorgzaam Leuven, APB en Chiesi, met de bedoeling om de implementatie van het GGG COPD zowel kwalitatief als kwantitatief te onderzoeken.

Zo toonde de bevraging en opvolging van 28 COPD-patiënten bij 18 BAF-apothekers aan dat patiënten na een GGG COPD geen kritische fouten meer maakten wat betreft het gebruik van hun inhalatoren en dat de algemene therapietrouw steeg. 

Om de implementatie van het GGG COPD te bevorderen, werd er destijds ingezet op opleidingsavonden, een farmaceutisch protocol voor de apotheker en een visuele atlas ter ondersteuning van patiënt en apotheker. Daarnaast werden er ook verslagbladen voorzien voor zowel de patiënt, de apotheker als de huisarts. Ondanks deze ondersteunende middelen, toonde project ADEM aan dat het gebrek aan personeel én tijd in de apotheek - gekoppeld aan een gebrek aan vergoeding (wat nu is opgelost) - limiterende factoren zijn voor het uitvoeren van zo’n GGG. Ook de samenwerking met huisartsen blijkt een werkpunt.  

Het gebrek aan tijd en personeel kunnen we vandaag niet onmiddellijk oplossen. De samenwerking met huisartsen rond deze populatie kunnen we wél verbeteren. Dat doen we door je te ondersteunen bij de organisatie van een MFO COPD in jouw buurt. Hiervoor werken we samen met Zorgzaam Leuven en KHOBRA. 

Check de folder hieronder voor meer informatie over een MFO COPD. Ben je geïnteresseerd om zo’n MFO in jouw buurt te organiseren? Neem dan contact op met Karolien.Smets@BAF.be, met vermelding van je naam en de buurt waarin je werkzaam bent. Wij zorgen voor de rest! 

ADEM